Lattialankkujen irroittaminen

Nyt on sen verran päässyt vauhtiin, että uskaltaa jo jaella vinkkejä aiheesta. Itse ainakin googlailin paljonkin aiheesta ennen kuin ryhdyin toimeen, joten tässä jotain avuja samaan hommaan ryhtyville.

Ensinnäkin on hyvä muistaa, että jokainen lattia on erilainen. Samat neuvot eivät päde kaikkialla. Sen vuoksi kannattaa hieman järkeillä ja kokeilla, mikä voisi toimia juuri kyseisessä tapauksessa.

Ensimmäisen lankun irroitus on vaikein. Meillä ensimmäistä lankkua oli käytännössä mahdotonta saada ehjänä pois. Reunimmainen lankku olikin toisaalta erilainen kuin muut. Meidän talomme lattia on joskus avattu ja ilmeisesti myös reunimmainen lankku särjetty. Samasta syystä jonkun verran haljenneita pontteja yms. on tullut vastaan. Toisaalta luulen, että alkuperäiset naulat olisi olleet aika tiukassa, joten voi olla että se on myös hyvä asia.

_MG_2371-web.jpgEnsimmäinen lankku ei välttämättä lähde kovin helpolla irti.

Toinen mukava asia on se, että kun seiniin on lisäily levytyksiä, lisäeristyksiä tms., lattia saattaa mennä reilustikin seinän alle, jolloin seinän alareuna täytyy purkaa. Noh, se on sen ajan murhe kun paikkoja alkaa laittamaan kuntoon.

Kun ensimmäinen lankku on irti, joko yhtenä palasena tai pilkottuna eristetäytöksi kelpaaviksi lastuiksi, homma alkaa helpottua huomattavasti.

Työkaluiksi hyviä on pitkä sorkkarauta, jossa on mahdollisimman leveä kärki. Lisäksi myös naulanrepijä on kätevä. Joskus naulan kantaa ei saa riittävästi näkyviin, että sen saisi sorkan hampaisiin, mutta naulanrepijällä se onnistuu. Mahdollisimman litteä sorkkarauta voisi toimia naulojen irroituksessa myös hyvin.

_MG_2392-web.jpgLattia avautuu lankku kerrallaan.

Työskentelytapa löytyy varmasti parin ensimmäisen lankun jälkeen. Minulla homma toimii siten, että sorkkaraudalla väännän lankun reunaa vähitellen jokaista lattianiskaa vasten, jolloin naulan kannat nousevat. Sitten polkasen lankun takaisin alas, jolloin kannat jää näkyviin ja ne saa väännettyä päältä irti. Noin siis teoriassa. Käytännössä  naulat eivät aina nouse, välillä ne on niin vinossa että lankkua pitää nitkuttaa muutama milli kerrallaan viistosti ulos- ja ylöspäin. Melkoista nyhräämistä touhu on. Kovin nopeasta vauhdista ei kannata haaveilla, mutta kyllä se pikkuhiljaa etenee. Naulat eivät välttämättä mene pystysuoraan vaan ne on mahdollisesti hakattu latomissuuntaa vastaan (tai oikeastaan ihan mitä vaan saattaa tulla vastaan). Niitä ei siis kannata yrittää vetää suoraan ylöspäin vaan reiän suuntaisesti, jotta lankku ei halkea. Niin ja tosiaan lankut täytyy muistaa numeroida, jotta ne saa samassa järjestyksessä takaisin.

Nyt on n. 1/3 huoneesta auki, eikä ainakaan vielä ole tullut mitään epäilyttävää vastaan. Kaivoin yhden kuopan alalaudoitukseen saakka ja vaikuttaa olevan täysin kuivaa. Eristettä on n. 40 cm. Pääosin turvetta. Ilmeisesti edellisen lattian avaamisen yhteydessä on painumia täytetty kutterinlastulla/purulla. Ne saavat jäädä paikoilleen. Ainoastaan paperi lisätään lankkujen alle, lankut hiotaan kun ne on irrallaan ja laitetaan takaisin. Sitten katsotaan minkä verran seinille on saatu aikaan tuhoa lattian avaamisen yhteydessä…

_MG_2376-web.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s